Kuchnia z podłogą z kamienia

Podłoga w kuchni powinna być jednocześnie wytrzymała na intensywne użytkowanie i odporna na plamy. Do tego pod uwagę należy wziąć jej estetykę. Jeżeli odpowiednio ją dobierzesz, to zapewnisz sobie komfortowe użytkowanie kuchni przez lata, dbając jednocześnie o jej wygląd. Ciekawym wyborem będzie kamień naturalny. Poznaj jego właściwości oraz kluczowe zalety stosowania go na kuchennej podłodze. 

Kamień na podłodze w kuchni – zalety 

Kamień naturalny doskonale sprawdza się jako podłoga w różnych pomieszczeniach użytkowych. Dotyczy to również kuchni. Ceniony jest przede wszystkim za swoją trwałość i odporność. Z powodzeniem znosi różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, kontakt z wodą czy też tłustymi plamami. Właśnie dlatego będzie dobrym wyborem do kuchni, gdzie podłoga jest narażona na trudne zabrudzenia oraz upadki twardych przedmiotów. Kolejnym atutem tego materiału jest to, że przy odpowiednim doborze i impregnacji, kamień będzie prosty i szybki w pielęgnacji. Dzięki temu utrzymanie czystości na podłodze w kuchni nie będzie wielkim wyzwaniem i nie zajmie Ci dużo czasu. Dodatkowo płytki kamienne można szlifować, dzięki czemu przywraca się ich blask. Należy jednak zwrócić uwagę na to, by wybrać materiał o odpowiedniej grubości.

Jakie wady ma kamień naturalny?

Czy kamień naturalny to materiał w zupełności pozbawiony wad? Oczywiście, że nie. Przede wszystkim jest to drogie rozwiązanie, co sprawia, że nie każdy może sobie na nie pozwolić. Ponadto źle dobrany materiał może sprawić, że wnętrza będą surowe i zimne, a tego chcielibyśmy uniknąć. Brak impregnacji kamienia może skutkować tym, że będzie on wrażliwy na środki chemiczne stosowane do mycia. To kluczowe minusy, które brane są pod uwagę przy decyzji inwestycyjnej. Z doświadczenia wiemy jednak, że plusów jest znacznie więcej. Perspektywa użytkowania podłogi kamiennej w dłuższym okresie sprawia, że cena jej zakupu rozkłada się na więcej lat i nie ma już takiej przepaści w stosunku do płyt gresowych czy ceramicznych. 

Jaki kamień naturalny stosuje się na kuchenne podłogi?

Jaki kamień na kuchenne podłogi będzie najlepszy? W bogato wykończonych wnętrzach stosuje się m.in. marmur. Ma on bogate wzornictwo i wysoką odporność na zabrudzenia. Innym popularnym wyborem jest granit. Ten w kuchni stosuje się nie tylko ze względu na jego trwałość i estetykę, ale również dlatego, że wykazuje dużą odporność na działanie kwasów, tłuszczów, wilgoci czy też środków chemicznych. Pod tym względem spełnia najwyższe normy kuchennych podłóg. Inne popularne wybory to m.in.: trawertyn i konglomerat (mieszanka naturalnego mielonego kamienia ze spoiwem). Odpowiednio dobrany kamień dobrze sprawdzi się na podłodze w kuchni, dlatego zakup ten może być strzałem w dziesiątkę. 

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.pasywny-budynek.pl