Piekarniki parowe Electrolux CombiSteam DeLuxe

Wraz z nadejściem ciepłych dni, często decydujemy się na zmianę naszego dotychczasowego sposobu odżywiania.

Wybieramy zdrowsze i lżejsze posiłki, które dodadzą nam więcej sił i energii. Chętniej jadamy ryby, delikatne mięsa oraz korzystamy z dobrodziejstw natury, która oferuje nam w tym okresie świeże, pełne wartościowych składników warzywa. Jak przyrządzać dania, by podczas obróbki nie utraciły cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów i wartości odżywczych? Sekretem ich przygotowywania jest… para!

Czas na zmiany

Lato skłania nas do większej dbałości o formę oraz zdrowie. Jednym z nieodłącznych elementów naszego dobrego samopoczucia jest odpowiednio zbilansowana dieta. Umiejętne połączenie składników oraz prawidłowy sposób ich przyrządzania są kluczowe dla zapewnienia pełnowartościowych posiłków.

Warto wiedzieć, że nowoczesne piekarniki parowe wyposażone są w rozwiązania przeniesione z profesjonalnych kuchni, które dają nam możliwość przygotowywania potraw nie tylko zdrowych, ale także pełnych smaku.

Poznaj moc pary

Jedzenie posiłków przyrządzanych z wykorzystaniem pary jest niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Pozwala zachować w składnikach więcej cennych witamin i minerałów oraz redukuje nadmiar zawartych w nich tłuszczy. Najbardziej znaną metodą, która wykorzystuje moc pary, jest gotowanie na parze. Niestety dania przygotowywane w ten sposób są często niesłusznie oceniane jako pozbawione smaku.

Nic bardziej mylnego. Profesjonalni szefowie kuchni od lat wykorzystują moc pary, by wydobyć z potraw ich głęboki aromat. Dodatkowo łączą parę z gorącym powietrzem w odpowiednich dla danej potrawy proporcjach, co sprawia, że dania są wyjątkowo soczyste wewnątrz, a na zewnątrz zyskują chrupiącą skórkę. Gotowanie z wykorzystaniem pary pozwala także na przygotowanie kilku potraw jednocześnie, bez przenikania się smaków i zapachów poszczególnych dań.

Możemy dzięki temu zaoszczędzić czas i przeznaczyć go na swoją ulubioną aktywność. Piekarniki parowe CombiSteam DeLuxe posiadają trzy poziomy zastosowania pary, które pozwalają zarówno gotować na parze, jak i piec z udziałem pary. Posiadając tak kompleksowe urządzenie, z łatwością i bez zbędnego wysiłku przyrządzimy potrawy, które będą pełne zarówno wartościowych składników, jak i smaku.

Pobudź swoje zmysły

Inną metodą wykorzystująca moc pary i przeniesioną do urządzeń domowych z kuchni najlepszych restauracji na świecie, jest technika SousVide. Daje ona możliwość przyrządzania mięs, ryb, owoców morza, warzyw oraz owoców przy udziale pary w niskiej temperaturze, kontrolowanej z wyjątkową precyzją – z dokładnością do 1°C.

Przed umieszczeniem składników w piekarniku, zamyka się je w woreczkach próżniowych wraz z przyprawami i innymi dodatkami, za pomocą szuflady do pakowana próżniowego CombiVac. Dzięki temu wszystkie przyprawy i dodatki wnikają w ich głąb, a potrawa zyskuje głęboki smak. Długi i delikatny proces gotowania w niskiej temperaturze pozwala zachować składnikom idealną konsystencję, zapobiega ich przypadkowemu przypaleniu, nadmiernemu przegotowaniu czy wysuszaniu.

Tak przygotowane i przyrządzone potrawy zachowują również większą ilości witamin, minerałów i wartości odżywczych. Metoda SousVide pozwala nam także wcześniej wstępnie przygotować swoje danie i podać je bezpośrednio przed posiłkiem, przy zachowaniu jego intensywnego smaku. Za sprawą piekarnika parowego CombiSteam SousVide oraz szuflady do pakowania próżniowego CombiVac, technika SousVide jest dostępna dla każdego, kto pragnie jeść smacznie i zdrowo.

Sięgnij po innowacje

Nowoczesne urządzenia kuchenne dają nam możliwości, które do tej pory były dostępne tylko dla profesjonalistów. Możemy cieszyć się zaawansowanymi rozwiązaniami i korzystać z sekretnych metod najlepszych szefów kuchni. Przyrządzanie dań z użyciem pary jest jednym z nich. Nawet jeśli nie czujemy się w kuchni jak ryba w wodzie, możemy być spokojni o rezultaty naszych kulinarnych eksperymentów. Pomoże nam piekarnik parowy CombiSteam Pro z czujnikiem wilgotności, który precyzyjnie kontroluje poziom pary.

Piekarnik dzięki zaawansowanemu oprogramowaniu jest w stanie automatycznie dobrać temperaturę i czas do przyrządzanej przez nas potrawy. Co więcej, mając do dyspozycji 220 gotowych przepisów, przygotowanie każdego dania i osiągnięcie wymarzonych efektów, nie wymaga od nas ani szczególnej wiedzy, ani umiejętności. W zestawieniu z szufladą do pakowania próżniowego daje możliwość korzystania z funkcji SousVide. Wykorzystujmy więc te funkcjonalne rozwiązania, by cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami nie tylko latem.